Hrncopánev 3.jpg

Jak vybrat správný hrnec    

Keramické nádobí, tedy hrnce a kastroly s keramickým vnitřním povrchem oceníte zejména pro jejich nepřilnavost. Díky tomu lze vařit každé jídlo prakticky bez tuku. Čištění tohoto povrchu je velmi snadné, protože se na něj pokrm nepřichytí. Jsou vhodné i pro myčky.

Keramický povrch hrnců odolá teplotám až do 450 °C. Většina keramického nádobí je také vhodná i na indukční vařiče. Hlavně ale sledujte štítky a ujistěte se, že je na ně vhodný i váš vybraný hrnec. Ne všechny jsou vhodné na indukci. Někteří výrobci nabízejí ke keramickým hrncům také speciální redukční podložku, která je vhodná na indukční vařiče.

Hrnce a kastroly jsou naprostý základ v kuchyňském vybavení. Slouží nám k vaření, dušení, smažení i k pečení. Zaměřte se na to, zda je nádobí vhodné do myčky, nebo jestli je vhodné na indukci. Spousta druhů tohoto nádobí je vhodná do myčky i na indukci. Pokud si nepotrpíte na tučná jídla, hrnce s nepřilnavým povrchem jsou pro vás jako dělané. Pojďte si z nich tedy vybrat.

Jak vybrat správný keramický hrnec

Podle čeho vybírat? Než se pustíte do samotného výběru, je čas si zodpovědět pár základních otázek.

Na jaký sporák

U plynových sporáků a sklokeramických desek je výběr neomezený. Na indukční sporáky je třeba vybírat mnohem opatrněji. Aby bylo nádobí na indukci funkční, musí být takzvaně feromagnetické.

Nádobí na sporák i do trouby

Dbejte na to, aby materiál hrnce, úchytů či rukojetí byl odolný vůči vysokým teplotám, anebo se daly tyto úchyty odejmout, pokud jej chcete dát do trouby.

Způsob mytí nádobí

Spousta těchto hrnců je vhodných do myčky, ale ne všechny. Pokud si mytí nádobí neumíte bez myčky už představit, vybírejte pozorně jen ty, kterým myčka při mytí neublíží.

Dostatek prostoru

Pokud chcete ušetřit co nejvíce místa a bojujete s nedostatkem prostoru, investujte do hrnců a kastrolů s odnímatelnými uchy nebo rukojetí.

Základní sada nádobí

Je třeba zjistit, kolik hrnců a kastrolů vlastně opravdu potřebujete. Sada nebo jen hrnec? Kolik hrnců je vlastně potřeba? Pokud je pro vás vaření hobby, nevystačíte si s jedním hrncem. Pokud vaříte rádi, nezbytný základ by se měl skládat z hrnce o objemu 2 až 3 l, kastrolu a rendlíku. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Hrnec je oproti kastrolu mnohem vyšší a užší. Kastrol má zase širší základnu a je vhodnější na umístění na větší plotýnku, kde se pokrm mnohem rychleji a současně rovnoměrněji uvaří. Rendlík je malý kastrol, většinou s rukojetí. S touto sadou uvaříte polévku i hlavní jídlo pro celou rodinu. Výhodnější je ale mít hrnců i kastrolů více.

Sady nádobí oceníte zejména v případě, že máte rádi nádobí v jednotném stylu a rádi vaříte. Vyberte si tedy z celé řady setů hrnců. A jakou roli hraje cena? Za kvalitní nádobí je vždy lepší si připlatit.

 
Hrnec 4.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one