Na co si dávat pozor při výběru mramorových hrnců

Hrnco 9.jpg

Na co si dávat pozor při výběru hrnců (mramorových)        

Pořízení hrnce může na první pohled vypadat jako poměrně snadná záležitost.  Zvolíte si prostě odpovídající průměr podle vlastního odhadu a máte po starostech. Důležitou roli hraje také samotné vyhotovení samotného hrnce a spousta dalších parametrů.

Jak vybrat hrnce a jaké parametry sledovat?

  • materiál hrnce
  • provedení hrnce
  • průměr hrnce
  • čištění a mytí hrnců
  • možnost použití na indukční a sklokeramické varné desky
  • cena nádobí

Zaměřeno na materiál

Tou nejzásadnější informací je výrobní materiál. Pokud vsadíte na nádobí z mramorovým povrchem, lépe jste si vybrat nemohli. Materiál totiž rozhoduje o celkovém komfortu a pohodlí při vaření. S tím také souvisí i mytí, následná údržba a spousta dalších věcí.

Způsob použití hrnce

Sledujte, zda má oddělávací úchytky nebo úchytky, které je možné dát i do trouby. Je zapotřebí také zjistit, zda je možné jej položit na vaši varnou desku. Zda se hodí na indukční a sklokeramické varné desky. Nejde tedy jen o klasické plynové hořáky a elektrickou desku. Na zdroje tepla je zapotřebí volit vhodný výrobní materiál. Cena klasických hrnců se odvíjí od kvality. Vždy se tedy dívejte, zda můžete používat hrnec na plynovém sporáků, na keramických a indukčních deskách nebo v troubě.     

Provedení hrnce

  • hrnec má střední výšku a užší průměr, je opatřen dvěma uchy
  • kastrol má menší výšku a širší průměr, má dvě uši pro uchopení
  • rendlík je menší hrnec s jedním uchem v podobě prodloužené rukojeti jako u pánviček

Přesná definice rozměrů mezi zmíněnými variantami pravděpodobně neexistuje. Využít lze tedy pouze jednoduché uvedené pomůcky vyplývající z výše uvedeného popisu a samotného vzhledu. Hrnec má větší výšku než poloměr a u kastrolu je to naopak.

Průměr a objem hrnce

Průměr dna hrnce rozhoduje o celkové velikosti kuchyňského nádobí. Průměr a celkový objem hrnce by měl odpovídat množství a typu jídla, které v něm budeme připravovat. Myslet bychom měli také na průměr plotýnky, která má být totožná nebo velice přibližná průměru hrnce, aby při úpravě pokrmu docházelo k rovnoměrnému rozložení tepla. Průměry hrnců se nejčastěji pohybují od 10 do 36 centimetrů. Výjimkou nejsou ani velké hrnce s průměrem okolo 60 centimetrů, vhodné třeba na zavařování.

Jakým způsobem se myjí

Určitě sledujte, zda vybrané nádobí můžete dát do své myčky, nebo je nutné je mýt pouze ručně. U každého nádobí se to může trochu lišit. Někdy je také nutné sundat před mytím nebo vkládáním nádobí do trouby jeho úchytky.             

Cena nádobí

Pokud se pustíte do nákupu jakéhokoliv hrnce, myslete vždy na to, že kvalitní výrobce nabízí precizní provedení produktu. Pokud do nového hrnce budete investovat nižší částku, vybírat lze mezi hrnci i rendlíky o velikost s průměrem do 20 centimetrů. Pamatujte si, že vždy si musíte za kvalitu připlatit.

Za vyšší částku si dopřejete větší hrnce, o průměru 25 a více centimetrů, omezovat se nebudete ani průměrem do výše 36 centimetrů. Nabízené výrobky budou upotřebitelné na libovolných plotnách, včetně indukce. Součástí hrnců budou i praktické pokličky ve stejném nebo skleněném provedení, často s výpustným ventilem na páru.

 
Hrnco 10.jpg
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one